O nama

TIGAR TEATAR je likovno kazališna umjetnička organizacija koja se bavi profesionalnim kazalištem za djecu i mlade, osmišljavanjem, organizacijom i provedbom kreativnih radionica za djecu i mlade, roditelje i obitelji te stručnu javnosti, osmišljavanjem i organizacijom umjetničkih izložbi, proučavanjem i promicanjem baštine te suvremenih umjetničkih formi i tehnoloških dostignuća vezanih uz umjetnost. Osnovan je u proljeće 2004. a osnivači su mu umjetnici; Iva- Matija Bitanga, Leo Vukelić i Ida Loher .

Od 2005. godine član je HRVATSKOG CENTRA UNIMA, a od 2010. i HC ASSITEJ-a.

Svojim djelovanjem želi poticati i promovirati rad mladih autora iz raznih područja kazališne i likovne djelatnosti. Cilj mu je upoznavanje, edukacija i povezivanje umjetnika i pedagoga iz različitih područja djelatnosti kao i širenje ideje kazališta i likovnosti među djecom i mladima.Svojim članovima pruža umjetničku i administrativnu platformu za istraživanjenje novih medija i jezika kreativne komunikacije, osmišljavanje i realizaciju izvaninstitucijonalnih projekata te potporu u razvoju osobnog umjetničkog izraza.  

Od osnutka producirao je 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade te je realizirao više od 2000 kazališnih izvedbi u cijeloj Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji.

Predstave su sudjelovale na više festivala u zemlji i inozemstvu: 10.Lutkarsko proljeće Vinkovci, 11 Lutkarsko proljeće Vinkovci, Eko lutka Križevci, Lutkarski dani Makarska 2005, 2006, 2007, C“est is The Best, Zagreb, 9.MIF, Mostar, Ljetna scena Amadeo 2005, Zagreb, 8.Teatarfest Sarajevo, SOS, Sisak, 2006, Naj,Naj, Naj Festival, Zagreb 2006, Pozorište bez granica, Tuzla 2006, 11. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci, Rijeka, 2006 IFSI, Istra, 2007, 13. Lutkarsko proljeće Vukovar, 2007, 2009, 2010; 3. Festival bajke Ogulin 2008, 5. Festival bajke Ogulin 2010, 10. Teatarfest Sarajevo, Festival bajke Ogulin 2015, Vukovarsko lutkarsko proljeće 2017, 2018., 2019.

Do danas umjetnički voditelji Tigar teatra osmislili su i vodili preko 100 različitih likovno vizualnih radionica u cijeloj Republici Hrvatskoj.

2015. godine pokrenut je projekt „3D umjetnost i tehnologija“ koji tematizira razvoj tehnologije i umjetničkih praksi te potrebu za promjenom medija kod umjetnika. Do sada su realizirana više predavanja studentima umjetničkih akademija i niz treninga 3D oblikovanja u virtualnom prostoru kroz projekte „Od crteža do 3D oblikovanja“ i „Budi 3D kreativan“.

Od 2017. godine Tigar teatar sudjeluje u osmišljavanju i razvoju 3D ART platforme i 3D ART studija u suradnji sa klasterom 3D grupa iz Zagreba kao ravnopravan partner koji zastupa kreativne zadatke cjelokupnog 3D procesa; od skeniranja, preko oblikovanja, do printanja završnih objekata. Te godine osniva umjetnučku platformu ZiXY koja se bavi 3D dizajnom.

2016. godine Tigar teatar osniva  MUZEJ GANGE u Runovićima. U tu svrhu uređuje  se obiteljska kuća Bitanga u Runovićima. Od tada, kontinuirano se izvodi cijeli niz umjetničkih aktivnosti, performancea, tematskih sudjelovanja na izložbama suvremene umjetnosti, dokumentarno fotografiranje te sakupljanja građe; cijeli niz pjesama u svrhu izdavanja nosaća zvuka i generalno, očuvanja nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Iste godine (2016.) pokreće se „ikluzijART atelje“, opremljeni multimedijalni studio za umjetničku edukaciju i produkciju osoba sa poteškoćama u kretanju. Također pokreće i projekt „Ilica kulture“ za obnovu i održivi razvoj kvalitetnih umjetničkih sadržaja u javnim gradskim prostorima (lokalima).

2008. godine pokrenuo je projekt Umjetnost u domovima.

2017. godine pokreće međunarodnu kazališnu suradnju „Stopping Rockets“ u suradnji sa kazalištem ma iz Tokya koja završava 2019. sa istoimenom predstavom igranom u Kawasaki ART centru u Tokyu.

2018.-2019. Članovi Tigar teatara u suradnji sa Kazalištem Mala scena i Teatrom Tirena provode europski projekt „Glumim, dakle jesam“ sa mladima u Pakracu i Daruvaru gdje kroz školsku godinu osmišljavaju i provode ciklus kreativnih likovnih radionica (30 termina).

Za predstavu Kraljica Vešmašina nominirano je za nagradu hrvatskog glumišta za 2005. godinu (Judita Franković – najbolja glumica u dječjoj predstavi).

Za predstavu Cirkus Šardam na 10.Teatarfestu, Sarajevo, 2007. dodijeljena je nagrada za likovnost i scenografiju.

Uslijed Covid-19 pandemije u 2020. godini Tigar teatar počinje djelovati i online, pokrečući Youtube kanal na kojem svakodnevo realizira kratke lutkarske igrane forme. Do sada je napravljen ciklu Corona time Croatia 50 izvedbi i Croatia after Corona 3 izvedbe.

Osnivači i članovi Tigar teatra profesionalno godinama rade i djeluju kao javni djelatnici u kulturi Republike Hrvatske i svojim aktivnostima nadopunjuju djelovanje same organizacije. Oni ju koriste kao svojevrsni laboratorij, odnosno poligon umjetničkog i društveno angažiranog interesa.

Razmjena znanja i iskustava, komunikacija između kreativnih sektora te apostrofiranje kvalitete vizualnog izražavanja osnovna su smjernica djelovanja svih članova.

Izdvojeno

G A L E R I JA R U Ž I Ć Vukovarska bb, Slavonski Brod 30. kolovoza – 30. rujna 2023.
Shattering Boundaries je multimedijalna interaktivna prezentacija prostora izvedbe kazališne predstave “Counting sheep – Tehnološki punk kabare za mlade”, prikazana na Praškom kvadrijenalu dizajna i prostora performansa (Prague Quadrennial of Performance Design and Space - PQ 2023), u Pragu (Češka Republika).

Naši Umjetnici

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.