Tri žene

U sklopu Programa dostupnosti digitalnim sadržajima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Koristeći kao predložak za izvedbeni tekst biografije tri pionirke književnosti u Hrvatskoj – Dragojle Jarnević, Ivane Brlić Mažuranić, i Marije Jurić Zagorke, projekt ‘Tri žene’ pokušava virtualno kontrapostirati njihove biografije, pronaći sličnosti ali i razlike u izazovima i preprekama koje su te autorice imale u poslovnom i svakodnevnom životu kojeg su vodile u, za ženske autorice, vrlo nezahvalnim političkim i socijalnim okolnostima. No, projekt ‘Tri žene’ ne pokušava samo faktualno obuhvatiti elemente njihovih života, koji su na određeni način manje ili više poznati,  već kroz jednu klasno osjetljivu i analitičku feminističku perspektivu želi suvremenim jezikom i formom progovoriti o tim životima iz današnje pozicije, kontekstualizirajući i komparirajući psihosocijalne odnose nekad i danas. Što se zaista promijenilo u životima ženskih intelektualki, koje borbe su zaista osvojene, a s kojim otežavajućim okolnostima i dalje žive? Koji je to duh vremena koji i dalje spaja to ‘nekad’ s ovim ‘sada’ i zašto uopće govoriti o te tri žene? Upravo zbog toga izvedbena pozicija koje glumice za kameru zauzimaju upravo iz svoga doma – spavaće, dnevne sobe ili kuhinje, nisu samo nepogodna pandemijska okolnost nego i bitan politički komentar o (ne)privilegijama ostanka kod kuće, što je deprimirajuća realnost mnogih deprivilegiranih žena i danas. Ta okolnost se nažalost, zbrojena kroz cijeli niz osobnih priča i različitih vremenskih perioda pretvara u jednu predugu, opresivnu baštinu  tajnih života ženskih stvarateljica – zatrpane bremenom predrasuda, ograničenja, češće misaonih nego zakonskih.  ‘Tri žene’ zato ne pokušavaju biti samo biografska drama, već poetsko-dokumentarna konverzacija o samoj suštini pozicije potlačene individue, i snazi da probije barijere koje društvo nameće.

Vedrana Klepica

Rad na predstavi započeo je u siječnju 2021. godine, dok se online premijera planira za prvu polovicu lipnja. Odmah potom planira se i “živa” izvedba u srpnju 2021.

Predstava nastaje u sklopu Programa dostupnosti digitalnim sadržajima Ministarstva kulture Republike Hrvatske te koprodukciji Tigar teatara i Teatra Fort Forno.

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com