Granica

LLA / Muzej Like Gospić, 2020.
  1. Granica / video instalacija, HD video 1920 x 1080, trajanje: 1:00:00 sat, maketa: bijeli lexan 2mm maketa 500 x 500 x 400 mm

Instalacija s modelom granice i videom

Rad nastao za izložbu Lički likovni anale / Muzej Like Gospić / 2020.

Serija fotografija na izložbi nadopunjena je instalacijom s modelom graničnog prijelaza i video zapisom pod nazivom Granica. Model je veličine 50 x 50 cm i realistično prikazuje neimenovani granični prijelaz. Bijela konstrukcija s malim akcentom EU zastave, crveno-bijela granična rampa koja poput kazaljki na satu stoji u položaju 10 sati i 20 minuta te plavi znakovi za desno i lijevo, tipični su za granične prijelaze EU-a na kojima bi građani trebali biti odvojeni ili prethodno pravilno razvrstani (sortirani). Video prikazuje Vukelićev portret s maslinasto- maskirnom majicom koji nosi na glavi model granične postaje sa satnim kazaljkama kao graničnim rampama. Rampe vrti satni mehanizam u stvarnom vremenu.

 U jednosatnom videu portretirani umjetnik pokazuje razne emocije na svom licu, od smijeha, plača, prisilnog smijeha, umjetno izmučenog smijeha, spavanja zatvorenim očima i druge emocije. U povezanosti s fotografijama bijega (iz serije Igra), model i video kao instalacijski projekt emocionalno prikazuju situaciju na granici.

Svjesna redukcija sredstava upravo referira na ono što se danas događa na granicama. Umjetnik Leo Vukelić želi usmjeriti pogled i pažnju gledatelja svog djela na jedan od velikih problema našeg vremena, na bijeg i raseljavanje, koji su prije samo nekoliko godina bili i gorka stvarnost u ratu na području Like.

Rolf Külz-Mackenzie

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com