EZOP ili O PRIJATELJSTVU

EZOP ili O PRIJATELJSTVU dramski je predložak koji progovara o međuljudskim odnosima i snažno propituje vrijednosti pravog prijateljstva, a istovremeno u svojoj dinamičnoj inscenaciji pomaže gledateljima razumjeti lakoću i jednostavnost scenske igre koja bez ikakvih zapreka sa kazališnih dasaka može prijeći u sobu, učionicu, igralište, bilo gdje i bilo kada.

EZOP ili O PRIJATELJSTVU dramski je tekst i predložak za kazališnu predstavu, namijenjen djeci starosne dobi 6 +.

EZOP ili O PRIJATELJSTVU je predstava koja kroz motive Ezopovih najpoznatijih basni, govori o prijateljstvu, ljubavi, dobroti, razumijevanju i prihvaćanju različitosti. Jedan glumac, jedna glumica i mnoštvo scenske rekvizite tvore ovu toplu kazališnu priču koja pokazuje kako malo mašte i puno igre može učiniti da ništa postane svašta i kako spontana dječja igra nema granica. Ezop ili o prijateljstvu vodi nas na uzbudljivo kazališno putovanje u kojem ćemo dobro razumjeti Ezopove poslovice poput: “Pravi se prijatelji u nevolji poznaju”, „Onima koji nam čine dobro, treba dobrim i vratiti“, ”Treba pomoći prijateljima kada im je potrebno, a ne dokazivati se kada su oni već propali” ili ”Izgled često vara”.

Dramski tekst napisan je kao niz jednostavnih basni prožetih humorom i alegorijama o međuljudskim odnosima i karakterima. Glavni su junaci životinje, a dvoje glumaca lakoćom kazališne igre grade likove, prostore i svjetove tih životinja i njihovih susreta u spontanoj igri prijateljstva i nadmudrivanja. Glumci igrom u igri kroz jasno istaknute pouke naglašava pravu istinu i smisao svake basne. 

Režija i dramatizacija: Iva Lehunšek Panić, kazališna pedagogija.

Scenski pokret: Cvita Pastuović, plesna pedagoginja.

Izvode: Hrvoje Horvat, samostalni umjetnik i član HDDU-a i Cvita Pastuović plesna pedagoginja i studentica specijalističkog studija kreativnih terapija.

Premijera predstave predviđena je za 20. prosinac 2021. godine u MO Voćarska, Zagreb

Projekt je rezultat dogogodišnje suradnje članova Tigar teatra sa Centrom za razvoj kreativnih vještina DOZA DRAME.

https://www.facebook.com/dozadrame

SUPER JE DA SMO DRUGAČIJI je dramsko pedagoška radionica koja se metodološki naslanja na odgledanu predstavu i nizom interaktivnih, kreativnih dramskih igara i vježbi pomaže djeci razumjeti što je pravo prijateljstvo, koliko različitost čini život zanimljivijim i obogaćuje vrijeme koje zajedno provodimo. Radionicu započinjemo razgovorom sa glumcima nakon završetka predstave. Prva tema i prvi cilj radionice je upoznavanje

polaznika s igrom kao osnovnom dramsko pedagoškom metodom i njenom labilnom strukturom. Upoznaju se kazališni elementi i njihova uloga u oblikovanju prostora i dramske igre. Kroz interaktivnu dramsku vježbu djeca imenuju osnovne kazališne pojmove i svojim riječima objašnjavanju prenesena značenja iz basne i odnose likova. Druga tema i drugi cilj radionice je kroz dvije dramsko pedagoške vježbe prepoznati sličnosti i različitosti koje utječu i grade prijateljstvo, moći ih izdvojiti, usporediti, dramatizirati te interpretirati primjenom zamrznute fotografije i naratora. Radionica završava kratkim prisjećanjem svih elemenata predstave i radionice te igrom koja sve sudionike procesa osnažuje i potiče na zajedništvo. Radionicu provodi Iva Lehunšek Panić, prof pedagogije, kazališna pedagoginja, autorica i redateljica teksta i predstave

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com