50 dana / Corona time Croatia

Kratke lutkarske jednočinke nastaju kao ideja i potreba izražavanja slobodnog govora i kritike društva bez straha da će zbog svoje iskrenosti biti izloženo negativnim kritikama te zbog tog straha od istih biti osuđeno da ostane u okvirima privatnog i neslužbenog djelovanja.

Pod naslovom Corona time Croatia likovni umjetnik, sceograf i ravnatelj Tigar teatra posljednjih pedeset dana na svojoj facebook stranici objavjuje kratke video snimke kojima, iz svog improviziranog kućnog studija uz pomoć „zatećenih objekata“ ispisuje svojevrsnu kroniku. U svojim kratkim zapisima svakodnevno se referira na dnevnu društveno – političku situaciju, prokazujući je na ludički zaigran i duhovit, a oštar način. Osim što slobodno, hrabro, bez cenzure pokazuje apsursnost pojedinih društvenih pojava i odnosa, naglašavajući nezavidnu poziciju kulture i umjetnosti, manipulaciju slikom i trekstom, relativaizaciju vrijednosti, Leo Vukelić svojim video zapisima naglašava bitnost slobodne i konstruktivne kritičke misli i kritičkog umjetničkog čina. Svaki je video sniman u jednom kadrom, većinom bez ponavljanja te u sebi zadržava kvalitetu izvedbenosti. Vukelić počinje s postavljenom scenom (scenografijom) i objektima, strukturom i temom, no često ga sama izvedba povede u neplaniranom smijeru. Ono što ovu kritičku kroniku izdvaja od brojnih oblika drugih dnevnik kronika i kritika je što nikada ne ostaje samo na kritici, već se u svakom zapsiu penje u polje izvedbene umjetnosti, u igru radi igre, u asocijaltivnu i citatnu sferu u kojoj zatečene dječje igračke i isprintane fotografije stvarnih prostora stvaraju nove svjetove. Vukelić svaki video stavlja pod zajednički naziv te ga dodatno imenuje određenom temom i vremenskom odrednicom (koju pak uvijek dovodi u odnos s nekom drugim relevantnim datumom). Provlačeći se kroz niz zasebnih video zapisa, lutke su prerasle u prepoznatljive protagoniste te su, uz svoja prvotna lica i identitete dobila nove. U produkciju Tigar Teatra povremeno se uključuje i Matija Kezele koji donoso vlastiti izvedbeni jezik. Nešto što je počelo kao igra i želja da se zapiše i opiše ovo vrijeme, otkrilo je nove potencijale lutke, neposredne i otvorene kritike, vratilo svijest o snazi kritike te „otvorilo“ nadasve zanimljivu temu kojoj tek slijedi ispitivanje: kolika je snaga umjetičke kreacije nezaštićene instituacijom i „pogobom“, a kolika je snaga pogona i institucije bez umjetničke kreacije?

Ana Prolić

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com