Leo Vukelić

 

Životopis/Biografija

Leo Vukelić, magistar umjetnosti, rođen je 9.9. 1972. u Zagrebu. Nakon osnovne i srednje škole studira elektrotehniku, a 1996. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. 2000. godine odlazi na Kunstakademie u Duesseldorfu, gdje mijenja smjer u kiparstvo, u klasi prof. Magdalene Jetelove.

Diplomira slobodne umjetnosti 2004 godine. Iste godine se vraća u Zagreb te sa dvoje kolega pokreće umjetničku organizaciju Tigar teatar i počinje se intenzivno baviti kazalištem za djecu i mlade. Od 2006. do 2016. godine stalno je zaposlen kao Voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava.

Usporedo je aktivan na području vizualnih umjetnosti i kazališta. Do danas je realizirao 25 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. ( Salon Galić, Split, Galerija SC, Zagreb, Galerija Balen, Slavonski Brod, Muzej grada Trogira, Muzej Virovitica, Galerija VN, Zagreb, MSUI Pula…).

Njegove radove otkupili su MSU Zagreb, Kabinet grafike HAZU Zagreb te MSUI Pula.

Od kazališnih početaka pa do danas realizirao je kao umjetnik više od 100 profesionalnih projekata na gotovo svim hrvatskim pozornicama, u svojstvu scenografa, kostimografa, izvođača, autora teksta, redatelja, designera rasvjete i vizualnoga identiteta. Osim u Hrvatskoj sudjeluje u kazališnim projektima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj i Japanu.

Dobitnik je više strukovnih nagrada.

Od 2008 član je upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej a od 2013-2016  njegov je predsjednik.

2008 godine pokrenuo je manifestaciju Noć kazališta koja se danas zove Europska noć kazališta i paralelno se održava u 10 europskih zemalja i više od 300 kazališta.

Od 2016. godine radi kao vanjski suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti / kolegij 3D tehnologija i umjetnost te Odsjek za kreativne tehnologije / kojegiji Scenografija i Scensko kiparstvo.

Od iste godine usporedo u koordinaciji 3D grupe iz Zagreba kao edukator provodi projekt „Budi 3D kreativan” u srednjim školama Zagrebačke županije. Također jedan je od pokretača umjetničke platforme ZiXY koja promovira sinergiju umjetnosti i 3D tehnologija.

Od 2023. godine zaposlen je kao docent umjetnosti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Predstave i projekti

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com