Iva Matija Bitanga

Životopis/Biografija

Iva-Matija Bitanga, rođena 1974. u Zagrebu. Završila odjel keramike Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn i SŠ V. Lisinski violinu 1992. godine nakon kojih upisuje nastavnički odjel Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zvanje profesora likovne kulture stječe 1999. godine. Od 2000 do 2004. studira na Hochschule fuer Gestaltung, u Karlsruheu, gdje završava poslijediplomski Studij scenografije i dizajna izložbi kod Louis Phillipe Demersa. Od 2011. stalna suradnica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Čakovcu, od 2016.  specijalističkog studija Dramske pedagogije u Zagrebu.

Stalno zaposlena od 2013. kao docentica na Medijskom dizajnu Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Autorica i nositeljica dijela obaveznog programa preddiplomskog i izbornog programa diplomskog studija Medijskog dizajna u Koprivnici za kolegije;  Ilustracija, Scenografija, Multimedijsko pripovijedanje, Vizualna komunikacija novi mediji, Uvod u radio i televiziju, Uvod u fotografiju i video, Umjetnička i medijska fotografija, Medijska scenografija te  dijela programa Specijalističkog studija Dramske pedagogije Sveučilišta u Zagrebu na Učiteljskom fakultetu, kolegij Scenska likovnost. Od 2015. doktorandica Poslijediplomskog studija književnosti izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1995. profesionalno se bavi likovnom umjetnošću, samostalno i grupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 1996. i oblikovanjem scenografija, lutaka, kostima i glazbe za kazalište, od 2000. surađuje s HRT-om. U umjetničkom djelovanju poznata je i kao članica više umjetničkih grupa;  modno performativne grupe Daklelososi, umjetničke grupe GastArtbeit, kazališnih grupa Schmrtz teatar i Tigar teatar. Dobitnica je više nagrada i priznanja na područjima likovne umjetnosti, scenografije i kostimografije.

Posljednje dvije godine samostalni projekti autorice su performativni video „Ja i Jozo“ za Memorijalnu zbirku Jozo Kljaković u Zagrebu, performativni video „Osjećam se eventualno“ za ArtMetaMediA Festival 00.18, radovi na skupnoj izložbi  Trijenale crteža u Grafičkom kabinetu, HAZU Zagreb, kostimografija predstave Samo Strelec, „Jederman“ za Gradsko kazalište Virovitica, izložba u Salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu, predstavila se svojim radovima na Trijenalu proširenih medija ULUS-a u Beogradu, te godišnjom izložbom članova HDLU-a.

Piše recenzije animiranih i kratkih igranih filmova, te znanstvenih radova za znanstvene časopise, mentorica brojnih završnih i diplomskih radova na Sveučilištu Sjever odjelu Medijskog dizajna i odjelu Novinarstva.

Predstave i projekti

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com