Ida Loher

Životopis/Biografija

Djelovanje Ide Loher obilježeno je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja, a umjetničko izražavanje istraživanjem različitih formi.

Takav način rada počinje već na studiju djelovanjem unutar grupe Daklelososi

s kojom djeluje do 2001. godine. Grupa sudjeluje na brojnim izložbama poput Salona mladih, Zagrebačkog salona i Biennala mladih u Rijeci te djeluje u javnom prostoru surađujući s umjetnicima iz drugih područja. Iskustva djelovanja u grupi Daklelososi razvija kroz rad Tigar teatra, kazališno-likovno umjetničku organizaciju koju je osnovala 2004. sa Ivom Matijom Bitangom i Leom Vukelićem.  Unutar Tigar teatra sudjelovala je u produkciji i likovnom oblikovanju petnaest predstava. Djelatnost Tigar teatra usmjerena je i na povezivanje umjetnika različitih orijentacija te omogućavanje njihovog izražavanja u raznolikim medijima. Unutar njega bavi se i pedagoškim radom te perfomansom. Performans u sklopu projekta «Brod» s Ivom Matijom Bitangom propituje ispreplitanja svakodnevnog života ispunjenog dnevnim obiteljskim obvezama sa željenim situacijama vlastitog izražavanja. Problematiziranje svakodnevnog života glavna je tema je njenog djelovanja. Video-rad Život na frižideru – svaki dan, prikazan na Međunarodnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu «Juraj Šporer» u Opatiji dokumentira takve trenutke promišljanja, a izložbom Hodanje i (za)stajanje u Galerijskom centru Varaždin nastavlja propitivanje mogućnosti mijenjanja vlastite svakodnevnice kroz umjetničko izražavanje. Radom na izložbi Rijeka mini art, HDLU Rijeka započinje novu seriju radova kojom propituje odnos proživljenih i željenih trenutaka.

Tu ideju razrađuje kroz novi projektom, pod nazivom Pauza, koji započinje izložbom u Galeriji VN, Zagreb. Izloženi rad se nadograđuje aktivnim uključivanjem publike čije sudjelovanje postaje njen sastavni dio.

Iskustvo neformalne edukcije te aktivističko djelovanje razvija radom u udruzi za promicanje vizualne kulture OPA, koju je osnovala s kolegicama 2008. godine. Udruga se bavi promicanjem vizualne kulture, umrežavanjem strukovnih udruga i organizacija, radionicama i edukacijom djece, mladih i kolega sustručnjaka. Kroz projekte udruge također spaja edukaciju s vlastitim umjetničkim djelovanjem, a u projektu “Grad na drugi pogled/Sisak”, udruge PUNKT, sudjeluje i kao edukatorica i kao umjetnica.

Istraživanja iz područja edukacije popraćena su objavom šest udženika za učenike osnovne škole  te više znanstvenih i stručnih članaka kao i izlaganjem na stručnim skupovima i kongresima te sustavnim sudjelovanje u edukaciji nastavnika putem predavanja i radionica.

Radila je na Kurikularnoj reformi kao članica Stručne radne skupine za predmet Likovna kultura i Likovna umjetnost.

Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistentica na kolegiju Metodika nastave likovne kulture. Članica je projektnog tima na projektu Edu4Games – izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara. Projekt je nastao u suradnji Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta organizacije i informatike.

Studira na Doktorskom studiju psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Živi u Zagrebu sa mužem, troje djece i psom.

Predstave i projekti

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com