Shattering Boundaries: A Virtual – Physical Space Interaction

Shattering Boundaries je multimedijalna interaktivna prezentacija prostora izvedbe kazališne predstave “Counting sheep – Tehnološki punk kabare za mlade”, prikazana na Praškom kvadrijenalu dizajna i prostora performansa (Prague Quadrennial of Performance Design and Space – PQ 2023), u Pragu (Češka Republika).

Razbijanje granica // Interakcija virtualnog i fizičkog prostora

Shattering Boundaries (trganje, razbijanje, brisanje granica) je multimedijalna interaktivna prezentacija prostora izvedbe kazališne predstave “Counting sheep – Tehnološki punk kabare za mlade”, prikazana na Praškom kvadrijenalu dizajna i prostora performansa (Prague Quadrennial of Performance Design and Space – PQ 2023), u Pragu (Češka Republika). Predstava je realizirana u produkciji Tigar teatra iz Zagreba (HR) i Instituta za novi teatar iz Novog Sada (SRB), premijerno je izvedena u travnju 2021. godine u Močvari, Zagreb i rujnu 2021. u Újvidéki Színház, Novi sad. 

Sama izvedba funkcionira kao čin montaže: u kontekstu kazališta crne kutije okuplja se prostor izvedbe pred publikom, kroz tri (sadašnje i stvarne) fragment-faze koje postoje istovremenona pozornici, dok se njihovo spajanje ostvaruje u obliku ekranske projekcije (izvan vremenske i virtualne).

Izložba PQ 2023 Performance Space Exhibition: Acts of Assembly

Programski segment Praškog kvadrijenala posvećen kazališnom prostoru i arhitekturi naziva Acts of Assembly, predstavio je dinamičnosti i raznolikosti suvremenog izvedbenog prostora i kazališne scenografije u različitim kontekstima, okruženjima i kulturama. 

Po pozivu, autorski tim; Attila Antal, Leo Vukelić i Višnja Žugić, redefinirali su prostor igre proizašao iz opisanog prostora predstave te ga ponovno oblikovali kao samostalnu instalaciju u izložbenom prostoru Kvadrijenala u Pragu. Smanjili su i komprimirali prostor izvedbe u izložbeni prostor koji poziva publiku da postane aktivan kreator njegovih fizičkih i virtualnih parametara. Taj prostor ima tri osnovne vizualno-fizičke platforme, podržane audio zvučnom kulisom

Prvi fragment A je fizička maketa idiličnog prizora (s minijaturnom kućom, travom, modelima automobila, lutaka, figurica itd.). Ovaj prostor je smanjeni, “lutkarski” prostor u koji čovjek/posjetitelj može samo pogledati, ali i intervenisati.

Prvi fragment B u potpunosti je drugačiji od A, on je montirana video snimka šetnje kroz grad Prag, “od centra do prostora izložbe i same instalacije”. Posjetitelj je također pozvan intervenirati, ali isključivo uz pomoč Drugog fragmenta, kada u video sekvenci postiže svoju fizičku prisutnost.

Drugi fragment je zeleno/crveni okvir (kromatski ključ). Ovaj prostor u ljudskoj je veličini, u njega čovjek/posjetitelj ulazi i izlazi.

Oba fragmenta se prate live video kamerama postavljenim ispred svakog od njih. Njihov spoj predstavlja treću vizualnu platformu: Composite (TV ekran) u prostoru izložbe, ali i live internetsko prikazivanje. Posjetitelji mogu ostvariti interakcije intervenirajući u bilo koji od prva dva fragmenta, što je odmah, usporedo vidljivo na trećoj platformi. 

U kontekstu izvorne izvedbe, logika digitalnog prostora (individualnog, odvojenog, izmeštenog i distanciranog) dovodi se u konvencionalno kazalište crne kutije, čija je logika u dijametralno suprotnoj izravnoj komunikaciji. Strukturna postavka izložbenog prostora inherentno poziva posjetitelje na poduzimanje radnji. Također, sastavljanje dobijenih prostora, izložbeni postav neizbježno stvara privremene zajednice od posjetitelja, koji se vjerojatno čak i ne poznaju.

Prostor, National Gallery Prague, Veletržní palác, 2023

https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/performance-space-exhibition/shattering-boundaries-a-virtual-physical-space-interaction/

Realizaciju projekta i njegovu prezentaciju na PQ2023 financiralo je Ministrastvo kulture i medija RH, Grad Zagreb i Grad Novi Sad.

Leo Vukelić, Višnja Žugić, Attila Antal

Maketa, 2023.

Prostor // Green Room, 2023.

Composite, Model, 2023.

Composite, Video, 2023.

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com