Umjetnik Leo Vukelić na Praškom Kvadrijenalu 2023

Najveća međunarodna manifestacija posvećena scenografiji i scenskom prostoru, Praški kvadrijenale, za 2023. godinu najavljen je temom RIJETKOST. PQ 2023 fokusiran je na propitivanje u kojim jedinstvenim i „sirovim“ stvarnostima umjetnici danas stvaraju. Javnosti će se predstaviti „umjetnost koja izvire iz ideja, materijala, umjetničkih pristupa i dizajnerskih praksi koje se povezuju s okruženjem, sa svojim jedinstvenim genius loci“.

U sklopu programske projektne prezentacije u planu je šest projekata za koje izlagače odabire tim PQ International Curators. Tako je na projekt Performance Space Exhibition: Acts of Assembly,

selektora Andrewa Filmera pozvan hrvatski umjetnik i scenograf, Leo Vukelić. Vukelić će za ovu priliku   rekreirati već realizirani scenski prostor predstave Tigar teatra “Counting sheep” koji će se ponovno redefinirati i preoblikovati za potrebe ove velike i prestižne izložbe.

Leo Vukelić autor je i producent koncepta scenskog prostora predstave za koju režiju potpisuje Attila Antal. Dvojac će na Kvadrijenalu surađivati s arhitekticom Višnjom Žugić.

Predstava “Counting sheep” proizvod je zajedničke koncepcije Attile Antala, Anje Pletikosa, Dore Kokolj i Lea Vukelića.

Leo Vukelić, 1996. godine upisuje Akdemiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo te se 2000. odlučuje studij nastaviti na Kunstakademie u Düsseldorfu, gdje prelazi na smjer – kiparstvo, u klasi prof. Magdalene Jetelove. Jedan je od osnivača Tigar teatra, a od 2006. do 2016. godine stalno je zaposlen kao Voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava. Aktivan je na području vizualnih umjetnosti i kazališta. Do danas je realizirao 35 samostalnih i preko 60 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njegove radove otkupili su Muzej suvremen umjetnosti u Zagrebu, Kabinet grafike HAZU Zagreb te MSUI Pula.

2008. godine pokrenuo je manifestaciju Noć kazališta koja prelazi granice RH i postaje europski prepoznatljivom manifestacijom te se danas zove Europska noć kazališta, paralelno se održava u 10 europskih zemalja i više od 300 kazališta.

Od 2008. član je upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej, a od 2013. do 2016.  njegov je predsjednik. Od 2016. Vukelić je umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Dobitnik je više strukovnih nagrada. Kustos Andrew Filmer, viši je predavač za Kazališta i izvedbe pri Odsjeku za kazališne, filmske i televizijske studije na Sveučilištu Aberystwyth, UK. S PQ-om surađuje od 2015. Kao etablirani akademik, ispituje iskustva izvođača s praksama specifičnima za mjesto, u odnosu na arhitekturu. Trenutačno njegov značajan rad uključuje suradnju s TAAT-om (‘Theatre as Architecture Architecture as Theatre’) i Nacionalnim kazalištem Wales na projektu Ever After.

Ukratko

Tigar teatar, osnovan je 2004. godine. Svoju prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producira odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange.

Do danas je Tigar teatar osmislio i napravio 15 profesionalnih kazališnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora; redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Leo
+385 98 970 3845
Iva
+385 98 912 6802
Ida
+385 98 914 1571
E-mail
teatartigar@gmail.com